Kastamonu’ya özgü yöresel yemekler adeta saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bu lezzetlerden bir diğeri de Kuyu Kebabı’dır. Taşköprülü Helvacı Halil Efendi tarafından Türk Mutfağı’na kazandırılan ve Dünya ölçeğinde bir ün kazanan Kuyu Kebabı yalnızca yerel halka değil, ülke çapında damak tadı düşkünlerine de sunulmaktadır. Kuyu Kebabı temel olarak 6 ayını doldurmuş kuzulardan hazırlanarak sunulan bir lezzettir. Bu nedenle, mevsimlik bir döngüye sahiptir.
Hemen her yıl Hıdrellez şenlikleriyle birlikte Kuyu Kebabı Mevsimi başlamış olur. Ekim Ayı sonuna dek her gün sınırlı sayıda üretilen Kuyu Kebabı büyük bir tutku ile tüketilir iken, kış ayları hemen geçmesi arzu edilen bir bekleme süresini de ifade etmektedir. Geçmişi 1850’li yıllara dayanan meşhur Kuyu Kebabı’nı uzun yıllar önce helvacı ustası olduğu öğrenilen Taşköprülü Halil Dede’nin keşfettiği bilinmektedir. Halil Dede ismiyle tanınan Taşköprülü kebap ustası, o zamanlar mülazım olarak anılan subay misafirlerine bir ikramda bulunmak için helva kazanına 1 adet kuzu sallandırarak pişirirdi. Zamanla çok beğenilen bu Kuzu Kebabı Taşköprü’nün en meşhur yemeği haline gelmiştir. Taşköprü’ye özgü bu yemek ülkenin birçok yöresinde yapılsa bile, özellikle çıralı odun ve süt kuzusu kullanılmadığından Taşköprü Kuyu Kebabı’nın lezzetini tutmamaktadır. Yaklaşık 170 yıllık bir geçmişe sahip Kuyu Kebabı’nda lezzeti sağlayan unsurlar yalnızca çıralı odun ve süt kuzusu değildir. Lezzette ustalık da çok önemlidir kuşkusuz. Taşköprü’de çekirdekten yetişme kebapçılar bu mesleği halen sürdürmektedir. İşin ehli ustalarımız diğer kebap türlerinin aksine Kuyu Kebabı’nın çatal bıçak ile değil, elle yenilmesini önermektedirler (Şahin, 2017). Kastamonu’da genellikle kent merkezinin uzağında, görsellik açısından görkemli bir coğrafyada üretilip sunulan Kuyu Kebabı, günümüz damak tadı düşkünleri için sezonun açılmasının iple çekildiği önemli bir sosyal olgudur. Bununla birlikte Kastamonu’dan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere göç etmiş Kuyu Kebabı tutkunları için de özel kaplarda paket yapılan Kuyu Kebabı kargoyla adrese gönderilmektedir.