Kastamonu Kent Müzesi, ilin/kentin kültürel belleğinin korunması, kentli kimliğinin güçlendirilmesi ile kentli aidiyetinin oluşturulması adına kentin kültürel, tarihsel, turistik, sosyal ve ekonomik varlıklarının gösterilebilmesi ve yarına aktarılabilmesini amaçlamaktadır.
Müze, kent belleğini korumak, canlı bir hafıza yaratmak bu hafızanın bilgi olarak işlenmesi ve geleceğe aktarılmasında ve aynı zamanda bir gelecek vizyonu yaratma noktasında aracı pozisyondadır. Bu amaç doğrultusunda, Kastamonu ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek, modern müzecilik anlayışının gerektirdiği vizyonda ziyaretçi ile karşılıklı ilişkiye dayalı interaktif bir ortam oluşturmak amacıyla Kastamonu Valiliği ve Kastamonu İl Özel idaresi Genel Sekreterliği bünyesinde hizmet vermektedir.
Kastamonu Kent Müzesi, Tarihi Kentler Birliği’nin tavsiye kararı doğrultusunda “Dökümantasyon ve Arşiv Merkezi” olarak 2002 yılında kurulmuş, ilerleyen süreçte kamu eli ile toplanan sınırlı koleksiyon ile müze niteliğine doğru yol almıştır. Müze, bu ilk evresinde Hükümet Konağı’nın zemin katının bir bölümünü kullanmıştır. 2016 yılında Kastamonu Hükümet Konağı’nın restorasyona girmesiyle Kent Müzesi içinde revizyon çalışmaları başlamış ve 2018 yılında Kastamonu kimliğinin en doğru şekilde anlatılabilmesi ve çağdaş müzecilik anlayışı ile kentin ve ilin değerlerini daha kapsayıcı bir şekilde aktarabilmek adına eser sergisi, grafik anlatım ve dijital çözümlerle bambaşka bir müze olarak 2022 yılı başından itibaren yeniden faaliyete geçmiştir.
Kent Müzesi 4 ana bölümden oluşan seksiyonlara sahiptir İlk bölüm ilin jeolojik tarihi ve flora-fauna özellikleri ile bu tarih içindeki ünik sayılabilecek su kertenkelesi ve fosillere ayrılan bölümdür. Diğer bölüm kentin arkeolojik ve tarihsel özellikleri verebilmek için oluşturulan prehistorik dönemlerden 21. yüzyıl başına kadar gelen arkeoloji ve tarih seksiyonlarıdır. Diğer bölüm Kastamonu’nun ülkenin korunmuş en geniş mimari mirasından birine sahip olmasından dolayı mimari kültüre ayrılan seksiyonlardır. Diğer bir ana bölüm ise kentin ekonomik, sosyal ve kültürel kodlarının açılımlandığı seksiyonlardır. Müzenin diğer bir bölümü ise çocuk atölyesi ve geçici sergi alanıdır.