Kanlıca Mantarı

Russulaceae ailesinden Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına Türkiye’de genel olarak verilen isimdir. Bunun yanında çam mantarı ve Melki mantarı, çintar olarak da bilinirler. Türkiye’de Batı Karadeniz’de özellikle oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. İlçemizde Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir. Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle yenir.

Kanlıca Mantarının Faydaları

Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.

Kanlıca Mantarı Nasıl Tüketilir?

Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir veya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.

Salamurası Nedir?

Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Kanlıca Mantarını pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulabilirsiniz. ayrıca agrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapabilirsiniz.

 

Kanlıca Mantarı Turşusu

Miktar Malzeme

• 2 kg.

• 2 kg.

• 1 Su Bardağı

• 1 Kâse (400 gr.)

• 1 Adet

• 1 Çay Bardağı

• Alabildiği Kadar

• 1 Çay Bardağı

• Kanlıca mantarı

• Aşlı (Karacoğlan mantarı)

• Kızılcık

• Soyulmuş sarımsak

• Limon

• Tuz

• Su

• Sirke

Yapılışı:

» Mantar alabildiği kadar suda 1-2 dakika haşlanır.

» Sonrasında soğutulur ve 1 kat sarımsak 1 kat mantar olacak şekilde 5 kg’lık cam kavanoza

dizilir.

» Kavanozun üzerine alabildiği kadar su eklenir.

» Onun üzerine de kızılcık konur, limon dilimlenir, tuz ve sirke eklenir.

» 15 gün kadar gölgede bekletilir sonra tüketilebilir.