Kastamonu’nun kendine has meyve suyu olan eğşi yıl içinde doğa cömertliğini hangi meyveye daha çok gösterirse ondan yapılırmış. Marmelat halinde hazırlanıp kahvaltıda da yenilebilen eğşi, sulandırıldığında yemeklerin yanına doğal meyve suyu olarak servis edilirmiş. Ancak hakiki eğşi, diğer meyvelere nazaran elmadan yapılırmış. Hafif mayhoş bir tat vermek için de birazcık ekşi kızılcık eklenirmiş.
Nasıl Yapılır?
Ekşi elmalar toplandıktan sonra yıkanır.
» Bir ağaç tokmak ile çok parçalamadan dövülür.
» Pişirme kazanına (100 litrelik) dövülen elmalar konulur.
» Üzerine 50 lt. kadar su ilave edilir.
» Kaynamaya bırakılır. Kaynayınca karıştırılarak bir taşım kaynatılır.
» Kaynayan malzeme bir çuvalın içine parça parça konularak ahşap bir tekne içine yerleştirilir ve
düzeneği sayesinde baskı uygulanarak süzülmesi sağlanır.
» Posasından ayrılan şıra, tekneden oluk kanalı ile ayrı bir kazana alınır.
» Odun ateşinde 7-8 saat kaynatılır.
» Koyulaşıp istenilen kıvama gelince eğşi hazırlanmış olur, soğumaya bırakılır.
» Cam kavanozlara alınan eğşi ihtiyaç anında kullanılmak üzere saklanır.
» Ekmek üzerine sürülerek ya da su ilavesi ile (her bardak için 10 gr kadar eğşi özütü yeterli olacaktır) içilecek kıvama getirilerek tüketilir.