2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Ve Bakırcılar Çarşısı’nda Çalışmalar Başladı

Kastamonumuzun tarihi ve kültürel dokusunu gün yüzüne çıkartmak üzere Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından başlatılan seferberlik çerçevesinde Bakırcılar Çarşısı Cephe İyileştirmesi Projesi ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nde harç koyma töreni gerçekleştirildi.

Toplam maliyeti 8 milyon 850 bin TL’yi bulan proje kapsamında toplam 193 adet tescilli ve tescilsiz binanın iyileştirmesi gerçekleştirilecek. 16 Nisan 2019’a kadar tamamlanması planlanan projenin açılışına Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Harun Karacan, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, AK Parti İl Başkanı Halil Uluay, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, KATSO Başkanı Selçuk Arslan, MÜSİAD Kastamonu Şube Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, çeşitli sivil toplum kuruluşları başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

“İŞ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ”

Törende konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Bu proje ile birlikte tarihi ve kültürel yapının korunması için toplam 33 milyon lira gibi bir yatırımı gerçekleştirmiş olacağız. Bu noktada iş birliği yapmalıyız. Özellikle sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların bu projeye dahil olması en büyük arzumuz. Özellikle valiliğimizin ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile ortaklaşa projeleri sürdürüyoruz. Bugün startını vereceğimiz proje 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma dediğimiz, Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde Atabey ve Akmescit Mahallesi’ne kadar inen güzergahtaki bütün evlerin iyileştirmesini gerçekleştireceğiz. Bu doğrultuda toplam 193 adet tescilli ve tescilsiz binanın cephe iyileştirmesini yapacağız” dedi.

“KASTAMONU İSMİNİ DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NE YAZDIRMAK İSTİYORUZ”

Bakırcılar Çarşısı restorasyon çalışmalarının ilk adımını attıklarını ifade eden Başkan Babaş, “Bakırcılar Çarşısı’da restorasyon çalışmasının ilk adımını bugün atıyoruz. Tabi bu 2. Etap, yapacağımız toplam 6 etap var. Bu projeler tarihi ve kültürel dokuyu yeniden ayağa kaldıracak. Birinci önceliğimiz Kastamonu’nun adını Dünya Kültür Mirası Listesi’ne yazdırmak,tarihi ve kültürel dokumuzu turizme kazandırmaktır. Restore etiğimiz konakları çeşitli amaçlarla kullanıyoruz. 3-4 yıl içerisinde çok önemli bir değişim olacak. Buralar Kastamonu’nun tarihi kültürel beşiğidir” diye konuştu.

“ŞEHRİNİZLE ÖVÜNÜN”

Kastamonu’nun çok güzel bir şehir olduğunu ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Harun Karacan, “Kastamonulular olarak şehrinizle övünebilir ve gururlanabilirsiniz. Valimiz, belediye başkanımız ve il başkanımızla sohbet etme şansı bulduk. İnan bir şehirde, vali, belediye başkanı, il başkanı, milletvekilleri, oda başkanları, kurum ve kuruluş başkanları ve sendika başkanları ile bir birliktelik varsa, o il alıp başını götürüyor. Ben Kastamonu’da bunu gördüm. Kastamonulular olarak kendinizle gururlanın. Bunu içten söylüyorum. Birlikten rahmet, ayrılıktan azap doğar. Sayın başkan Kastamonu ile ilgili yapılacakları anlattıkça, ben bunların Kastamonu’ya az geleceğini düşündüm. Kastamonu’ya daha fazlası yakışır. Değerli valimiz bilgili ve tecrübeli bir insan, onun elinden tutun Kastamonu’ya çok şey katacaktır. Belediye başkanımızda bilgili bir arkadaşımız, oda Kastamonu’ya çok şey katacaktır. Kastamonu’da kendimi, kendi şehrimde gibi hissettim. AK Parti olarak şehirlerimiz için her şeyi yapmak istiyoruz. Özellikle sayın başkanın turizme yönelmesi çok önemli, bir şehrin turizme yönelmesi şehre sınıf atlatacaktır” dedi.

“BİRKAÇ SEKTÖR DIŞINDA ÇIKIŞ YOLUMUZ YOK”

Kastamonu’nun birkaç sektör dışında çıkış yolu olmadığına değinen Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, “Belediye başkanımız çalışmalar hakkında güzel bir özet yaptı. Kastamonu’nun birkaç sektör dışında çıkışı yok gibi duruyor. Bunların başında da turizm geliyor. Sadece Kastamonu Merkez değil, 19 ilçemizin 19’unda 19 ayrı güzellik var. Bu potansiyeli turizme kazandırmak için bir şeyler yapmak gerekiyor. Bunları yaparken şehrin turizmine engel olmadan, sürdürülebilir turizmi sağlamak olmazsa olmaz hedeflerimizden birisidir. Kastamonu turizminin önündeki en büyük engel olan ulaşım artık sorun olmaktan çıktı. Havayolu ulaşımı sağlanmış, Ankara’ya mesafe 2 buçuk saate düştü. İstanbul için ulaşım çok kolay. Bütün bunlar avantaj, artık bu avantajları değerlendirmeliyiz. Ilgaz Tüneli’nin açılması ile birlikte Ankara’nın arka bahçesi konumuna geldik. Yeter ki Ankaralıların bunun farkına varmasını sağlayacak, şekilde çalışma yürütelim. Turizm bölgenin her sektörünün canlanması demektir. Kastamonu bu çalışmalarda son yıllarda önemli mesafe kat etmiş ve hızlanarak a devam ediyor. Ben Türkiye’nin alternatif turizm mekanı sayılan Güney Doğu’da yaşanan sıkıntılar ve Karadeniz Bölgesi’nde ki tıkanmalar, Kastamonu için fırsatlar oluşturduğunu düşünüyorum. Bu noktada el ele vererek hedefe yürümeliyiz”

“BURALAR BİZE KOLAY EMANET EDİLMEDİ”

‘Biz burada nasıl birlik beraberlik içerisinde olmayalım’ diyen Yaşar Karadeniz, “Buralar bize kolay emanet edilmedi. Şehir Şerife Bacı’nın şahsiyetinde vücut bulmuş olan Kastamonu’nun özellikle Türk İstiklali’ni kazanmasında gösterdiği kahramanlık aklımızdan hiçbir şekilde çıkmamalıdır. Bize emanet edilen bu vatanı bizden sonrakiler daha iyi şekilde devretmen bizim boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

Bakırcılar Çarşısı Cephe İyileştirmesi Projesi ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin startı Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Harun Karacan ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından verildi.