Dünya Miras Listesi Hedefine Ulaşacağız

Antalya Yapex Fuarında Tarihi Kentler Birliği Proje Ödülünü Alan Tahsin Babaş:

ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde Tarihi Kentler Birliği’nin desteğiyle gerçekleştirilen 24’üncü Yapex Fuarı, Antalya Expo Center’da kapılarını açtı. Fuarda Tarihi Kentler Ödülleri sahiplerini buldu. 24.’üncüsü düzenlenen Yapex Restorasyon Fuarı’na Kastamonu Belediyesi ilk kez katıldı. Fuarda, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Nasrullah Camii Kentsel Tasarım Projesi’yle Tarihi Kentler Birliği tarafından layık görülen Proje Ödülü’nü aldı.

Fuarda Bursa Belediyesi Metin Sözen Koruma Büyük Ödülünü, Söke Belediyesi ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuar kapsamında düzenlenen ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını dalında 47 belediye 83 proje hazırladı.

KASTAMONU İLK KEZ KATILDI

24’üncüsü düzenlenen Yapeş Fuarı’na Kastamonu ilk kez katıldı. Göreve geldiği günden bu tarafa tarihi ve kültürel projeleriyle Kastamonu’da yıllardır yapılmayan bir çalışma başlatan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, aldığı ödülle doğru yolda olduğunu da ispatladı. Hedefin Dünya Miras Listesi olarak koyan ve vizyon projem dediği Kastamonu tarihini canlandırma projeleriyle dikkatleri üzerine çeken Başkan Babaş, “Hedefimiz ilimizin saklı hazinesini sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmaktır. Büyük Türkiye’nin güçlü ili Kastamonu hedefi doğrultusunda hem tarihi ve kültürel hem de modern şehircilik projelerimizi hızla sürdüreceğiz” dedi.

“İNANÇ VE AZİMLE HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ”

Alınan ödülün önemine değinen Başkan Babaş, tarihi ve kültürel anlamda yaptıkları tüm projelerin Ankara 1 Nolu Koruma Kurulu tarafından onaylandığının da altını çizerek şunları söyledi: “Maalesef geçmişte tarihi ve kültürel değerlerimizi iyi koruyamamış ve bunları yeteri kadar ayakta tutamamışız. Biz bugün tarihi konaklarımızı, çarşılarımızı, meydanlarımızı ve mahallelerimizi ayağa kaldırmakla kalmayacak onlara birer fonksiyon yükleyeceğiz. Bu yol çok uzun ve zorlu olsa da inanç ve azimle hedefimize ulaşacak Kastamonu’nun ismini hak ettiği Dünya Kültür Miras Listesi’ne yazdıracağız. Burada gördüğümüz ilgi ve aldığımız ödülde doğru yolda olduğumuzun göstergesidir.

METİN SÖZEN HOCAMIZ PROJELERİMİZİ BEĞENDİĞİNİ İLETTİ

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen hocamız tarihi ve kültürel projelerimizi beğendiğini ve devamını getirilmesi gerektiğini söyledi. Bizim kurtuluşumuz Tarihi ve Kültürel dokuyu korumakta. Bu projeler çok önemli. Mevcut yapılarımızı çok iyi koruyup kollamalıyız. Ben tarihi ve kültürel projelerimizi en başından bu tarafa vizyon proje olarak görüyorum. Yakın zamanda 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma projelerimize başlayacağız. Yakın zamanda Nasrullah Camii tamamlanacak ve Nasrullah Meydanı projemize de böylelikle start vereceğiz. 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma rölöve projeleri Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz teknik birimce hazırlandı. Bundan sonra da aynı hızla çalışmalarımız sürecektir” dedi.

BAŞKAN PROJELERİ BİZZAT ANLATTI

Törenin ardından Kastamonu Belediye standında bulunan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihe dönük projelerini ziyaretçilere bizzat kendi anlattı. Kastamonu’nun tarihi dokusu ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın projeleri fuar ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Kastamonu Belediyesi 19 Kasım’a kadar sürecek olan fuarda ilimizin tarihi ve kültürel dokusunu tanıtacak. Belediye standında fuarın amacına dönük hazırlamış olduğu Aktekke Konağı, Hüma Hatun Konağı, Çatlakoğlu Konağı, Şeyhoğlu Konağı, Aycılar Konağı, Mazlumcuoğlu Konağı, Osmanlı Saray Oteli ve Atabey Konağı restorasyon projelerinin yanı sıra 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma, Nasrullah Meydanı ile Bakırcılar Çarşısı projelerini tanıtacak. Yapex Restorasyon Fuarı’nda Kastamonu Belediyesi’nden altı personel ziyaretçilere ilimiz ve projelerle ilgili bilgi verecek.