Adımızı Dünya Miras Listesi’ne Yazdıracağız

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Turizm Haftası Programı’nda konuştu.

Turizm Haftası Kutlama Programı çerçevesinde dün Cevizli Park’tan Cumhuriyet Meydanı’na kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. İl Kültür Turizm Müdürlüğü Turizm Haftası açılış programını ise Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, burada yaptığı konuşmada hedefin Dünya Miras Listesi’ne Kastamonu’nun adını yazdırmak olduğunu söyledi.

Kastamonu’nun tarihi ve kültürüyle öne çıktığının altın çizen Belediye Başkanı Babaş, konuşmasında şunları söyledi: “ Kastamonu tarihiyle kültürüyle öne çıkmış bir şehir. Tarihi ve kültürü geçmişten alıp geleceğe yansıtmak istiyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa hep birlikte el ele verilmesi gerektiğini hep söyledik. Valiliğiyle, belediyesiyle, üniversitesiyle, sivil toplumuyla, turizmcisiyle hep beraber bu işe ciddi manada emek ve gönül vermek gerekli. Son yıllarda turizmin gelişmesi için çok önemli olan ulaşım sorunu aşılmaya başlandı. Kastamonu’ya ulaşmak biraz zordu. Hava yolumuz ciddi ölçüde devam ediyor. Karayolu çalışmaları da son hızla sürüyor. Kastamonumuz artık hem Ankara’ya hem de İstanbul’a daha yakın. Kastamonu’ya ulaşmak çok önemlidir. İlimizdeki tarihi ve kültürel dokuyu zenginliklerimizi mutlaka gelen misafirlerimize göstermeliyiz. Sivil mimarinin en güzel örnekleri Kastamonu’da dır. Bunların sergilenebilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması gerekli. Biz belediye olarak elimizden geldiği kadar bir çaba içerisindeyiz. Herkesin bu çalışmalara ayak uydurması gereklidir. Ben Kastamonuluyum diyen herkesten tarih için çabalamasını istiyoruz. Kastamonumuzun gelişmesi buna bağlı.

Valiliğimizin yaptığı Şeyh Şa’ban-ı Veli Caddesi’nin üçte biri bitmek üzere.  Biz Belediye Şeyh Şa’ban-ı Veli Caddesi’nden olarak kefeliye ve eski belediye önüne kadar olan bölümde sokak sağlıklaştırma yapıyoruz. Konaklarımızı fonksiyonel hale getiriyoruz.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığımıza yaptığımız ziyarette Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Hepkebirler Mahallesi’nde kaldığı konağının restorasyonun yapılmasını teklif ettim. Buranın Gençlik ve Kültür Evi yapılması için bir proje hazırlanıyor. İnşallah bu da gerçekleşiyor.

Bizim birçok değerimiz var. Bundan önce bunlar duyurulamadıysa bundan sonra bizler duyuracağız. Üniversitemizden de bu konuda destek bekliyoruz. Turizmde çalışacak personel gerekli. Turizmde ara eleman sıkıntısı çekildiği hep söyleniyor. Bu işi yoluna konacak insanlarda yine bizleriz. Gerekli çalışmaların hep birlikte başlaması gerekli. Herkesin bu işe gönül vermesi gerekmektedir.

Kastamonumuzun ismini en fazla spor dalında duyurduk. İlimiz sporda büyük başarılar elde etti ve Türkiye adımızı duydu. Kastamonusporumuz 50 yıl aradan sonra 2. Lig’e çıkmayı başardı. Bu da ilimiz açısından büyük bir başarıdır. Amaç hep Kastamonu’yu tanıtmak. Kastamonuspor’un bu başarısının yanı sıra önümüzdeki günlerde Kastamonu Belediyespor’un bayan hentbol takımı da Avrupa final maçına çıkacak. Bunu hep birlikte duyurmalıyız.

Tarihi ve kültürel dokusuyla da Dünya Miras Listesi’ne Kastamonumuzun ismini yazdırmak bizlerin amacıdır. Bunu başardığımızda sıkıntılarımızın çoğu hızla bitecektir. Değerli turizmcilerimize ve esnaf odalarımıza sesleniyorum. Bu işe gerektiği kadar destek olmanız gerekli. Biz destek vereceğiz sizlerde gereken desteği vermeniz gerekmektedir.

Mayısın ilk haftasında Kastamonumuzda Şeyh Şa’ban-ı Veli ve Evliyalar Haftasını kutlayacağız. Diyanet İşleri Başkanımız ve bakanlarımız ilimize gelecek. Burada bizim amacımız ilimiz açısından son derece önemli olan haftamızı Kültür Bakanlığı Programı’na aldırmaktır. Bunu başardığımızda bu iş sürdürülebilir olur ve ilimize büyük katkı sağlar. İlimiz ve ülkemiz için büyük önemi olan Turizm Haftası’nın hayırlar getirmesini diliyorum.”