off

TARİHİN İHTİŞAMINA YAKIŞIR AÇILIŞ

Kastamonu Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarının tamamladığı Hüma Hatun Konağı Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezi geniş bir katılımla açıldı.

Tarihine sahip çıkamayan illerin gelişmişlik sıralamasında yer alamayacağı bilinciyle Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın talimatıyla başlatılan tarihi canlandırma projeleri meyvelerini vermeye devam ediyor.

Bu bağlamda restorasyonu 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından Kastamonu kadınlarına armağan edilen tarihi Hüma Hatun Konağı dün düzenlenen muhteşem törenle kapılarını açtı.

Açılış, Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, İl Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kayıkçı, kurum müdürleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü başkanları, mahalle muhtarları, siyasi partilerin il, ilçe, kadın kolları başkanlarıyla yönetimleri ve kadınlarımız yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kastamonulu kadınlarımıza Hüma Hatun Konağı’nı hediye etmekten ötürü büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Vizyonunun tarihi gelecek nesillere aktarmak üzere çizdiğini vurgulayan Belediye BaşkanıBabaş, konuşmasında şunları söyledi:

“KADINLARIMIZ GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ

GELECEKTE DE BİZLERE IŞIK TUTACAKTIR

Şehit Şerife Bacı’nın, Nene Hatun’un, Halime Çavuş’un torunları ola en kıymetli varlıklarımız kadınlarımızın 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Geçmişimizde bir çok izi olan kadınlarımızın gelecekte de bizlere her bakımdan yardımcı olacağı, her bakından ışık tutacağı ve yönlendireceği kaçınılmazdır. Bunun için kadınlarımızı, onların yaptıklarını ve yapacaklarını her zaman destekliyor ve onları çok seviyoruz. Buradan kadınlarımıza her türlü fedakarlıkları için çok teşekkür ediyorum.

KAHRAMAN KADINLARIMIZIN YOLUNDAN İLERLİYORUZ

Tarihimize baktığımız zaman Şerife Bacı, Nene Hatun, Halime Çavuş ve Hüma Hatun vatanları için, milleti için ve gelecekleri için çok büyük fedakarlıklar yapmışlardır.

Bizde onların torunları olarak onlardan gurur duyarak yollarında ilerliyoruz.

HÜMA HATUN KONAĞIMIZI KADINLARIMIZA HEDİYE EDİYORUM

Bugün burada değerli kadınlarımıza eski nesillerin ışığında yürümelerini sağlamak için tarihi Hüma Hatun Konağı’nı hediye ediyoruz. Tarihi konağımızı Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezi haline getirdik. Burada her türlü etkinliği kadınlarımız yapabilecekler. Sanatsal ve kültürel faaliyetler başta olmak üzere tüm kadınlarımız faaliyetlerini konağımızda gerçekleştirebilecekler. Konağımızda değerli kadınlarımıza hizmet vermekten kıvanç ve gurur duyuyoruz.

TARİHİMİZİ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK ÜZERE VİZYONUMUZU ÇİZDİK

Tarihi restorasyonlarımız devam edecek. Tarihimizi ve kültürümüzü ortaya çıkartmak, onu yaşatmak, korumak ve onararak gelecek nesillere aktarmak üzere vizyonumuzu çizdik. Bu uğurda elimizden geldiği kadar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızda bizlere destek olan sayın Valimiz ile diğer kurum ve kuruluşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum.

TARİHİ VE KÜLTÜR VARLIKLARIMIZI HIZLA KAZANMAMIZ GEREKLİ

Önümüzdeki günlerde yine hep birlikte açılışını yapacağımız, Şeyhoğlu Konağımız tüm heybetiyle ortaya çıkmak üzere. İlimizde o kadar çok tarihi ve kültürel varlığımız var ki onları illaki biran önce kazanmamız ve yaşatmamız gerekli. Ben iş adamlarımızdan sanayicilerimizden ve Kastamonu’yu sevenlerden tek isteğim tarihimize kültürümüze ve geçmişimize sahip çıkmak için birer konak alıp onarmalarıdır.  Buradan bu isteğimi tekrarlıyorum.

Bu güzel günde bizlerle beraber olan herkese çok teşekkür ediyor, kadınlarımızı 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Açılışını yaptığımız Hüma Hatun Konağı’nın hem şehrimize hem de kadınlarımıza hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”

VALİ ŞEHMUS GÜNAYDIN: BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Kastamonu’nun kadınlarına verdiği değerle sınıfı daima geçtiğini ileten Vali Şehmus Günaydın ise yaptığı konuşmada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadınlarımızın devlet geleneğimizde her zaman ön planda olduğunu ifade eden Vali Günaydın, Kurtuluş Savaşı’nda Şerife Bacı’nın ve Halime Çavuş’un göstermiş olduğu fedakarlık her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi.

Vali Günaydın, “Hüma Hatun Konağımızın açılış hikayesini başından bu tarafa biliyorum. Belediye Başkanımız Tahsin Babaş beye huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Başkanımız, konağı alırken Kastamonulu hanımlara armağan ederek bir fonksiyon yüklemek istiyordu. Bugün bunu gerçekleştirdi. Çok kısa bir sürede gerçekleştirdi. Konağımızın açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kadınlarımız burada Kastamonumuzun gelişmesi için tarihi konağımızda güzel hizmetler vereceklerini düşünüyorum. Bundan en küçük bir şüphem yoktur” dedi.

Konuşmaların ardından kadın Sepetçioğlu ekibi oyunlarıyla katılımcıların yoğun alkışını aldı. Protokol üyelerinin bayanlara dağıttıkları karanfillerin ardından ise tarihi Hüma Hatun Konağı’nın açılışı yapıldı. Hüma Hatun Konağı içerisinde Ressam Nurhan Musaoğlu resim sergisinin açılışının yapıldı. Halk Eğitim Merkezi Akşam ve Sanat Okulu Müdürlüğü yöresel kıyafet defilesi tarihi konak içerisinde gerçekleştirildi. Meşk-i Ney topluluğunun ney dinletisi sunduğu program verilen kokteylin ardından sona erdi.