off

Başkan: ‘Ben sokak hayvanlarını sevmiyorum diye bir şey yok’

Kastamonu Belediyesi tarafından hayata geçirilen sokak hayvanları projesi, Belediye Başkanı Tahsin Babaş tarafından tanıtıldı.

Kastamonu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve sokak hayvanları için şehrin belirli noktalarına beslenme ünitelerinin yerleştirilmesini içeren proje, Cumhuriyet Meydanı’nda Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın da katılımı ile gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen tanıtım programına kamu kurum ve kuruluşlarının idareci, yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, hayvan severler ve çok sayıda vatandaş da katıldı. Babaş yaptığı açıklamada; “Ben şehircilik açısından ne yapılması gerekiyorsa layığı ile yaptığımıza inanıyorum. Burada önemli olan bu işe gönül vermek, bu işi sevenlerle birlikte yapmak ve sevmeyenlere de bu işi sevdirmek. Önemli olan bu. Ben sokak hayvanlarını sevmiyorum diye bir şey yok. Hepimiz geçmişte evimizde kedi, köpek muhakkak bir hayvan beslemişizdir. Biz bu kültürden gelen insanlarız. Şimdi şehirli olduk diye bu sokak hayvanları bana zarar veriyor demeyin. Böyle bir sıkıntınız olduğu zaman bizim Veteriner İşleri Müdürlüğümüz var. 24 saat hizmetinizde. Buraya müracaat edin. Biz her türlü bakımlarını yapıyoruz. Yaralı ise yarasına bakıyoruz, ameliyatını gerçekleştiriyoruz. Tedavilerini gerçekleştirdikten sonra da doğal ortamlarına bırakıyoruz. Sistem de kanun da bu. Sokak hayvanları konusunda halkımızdan duyarlı davranmalarını, daha ilgili ve alakalı olmalarını özellikle istirham ediyorum. İçinden çıkamadıkları noktalarda bize müracaat etsinler. Biz gerekli destek ve yardımı yapıyoruz. Sokak hayvanlarını konusunda yapmamız gereken en önemli iş çoğalmalarını biraz önlemek. Bunun için kısırlaştırma ünitemiz var” diye konuştu.

‘SOSYAL PROJELER BİZİM OLMAZSA OLMAZLARIMIZDAN’

“Sosyal projeler bizim olmazsa olmazlarımızdan” diyerek açıklamalarını sürdüren Babaş; “Özellikle sokak hayvanlarının şehirdeki yaşam şekilleri, onlara bakılması, yaşam alanlarının düzenlenmesi, beslenmeleri ve onların sağlık problemleri hepsi bizim için proje haline geldi. Bunu da çok iyi şekilde layığı ile yapıyoruz. Türkiye’de en iyi yapan belediyelerden birisiyiz. Bunu da buradan açıklıkla ifade ediyorum.  Ben gönüllü olarak bu işi yapan hayvan severlerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Ciddi manada bu konuya eğiliyorlar, ilgileniyorlar, zaman harcıyorlar, emek harcıyorlar, maddi ve manevi her türlü katkıyı veriyorlar. Biz de tabi hayvan sever kardeşlerimizin yanındayız. Cenab-ı Allah’ın yarattığı her türlü canlıya biz saygı gösteriyoruz. Onlarla yaşamayı bilmek gereklidir diye düşünüyorum. Ben en çok heyecanı bu konuda hayvan sever kardeşlerimizden gördüm. Gerçekten çok heyecanlılar. Üniversite hocalarımızdan tutun da ev hanımlarına varıncaya kadar birçok hayvan sever bu işi gönüllü olarak sürdürüyorlar” dedi.

‘EN ETKİLİ ÇÖZÜM YOLU SOKAK HAYVANLARINI SAHİPLENDİRMEK’

Sokak hayvanlarının Kastamonu Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevinde kayıt altına alındığını belirten Babaş; “İstiyorsanız bu hayvanları sahiplendiriyoruz. İsteyen varsa Hayvan Bakımevimizden hoşuna giden hayvanı bakmak üzere alabilir. Bu konunun çözümünde en etkili yollardan birisi de sahiplendirme. Kastamonu halkına buradan bunu duyurmak istiyorum” diyerek konuşmasına devam etti.

‘NE SİYASET NE DE BAŞKA BİR AMAÇ GÜTMÜYORUZ’

Babaş; “Biz ne siyaset ne de başka bir amaç gütmüyoruz bu tarz projelerimizi gerçekleştirirken. Gerçekten kalbimizde, ruhumuzda, benliğimizde bir insan olduğumuzu bilmek ve canlıların hepsini sevmek var. Sokak hayvanları ile yaşamayı bilmeliyiz. Bilmeyenlere de bunu öğretmeliyiz. Yine Nasrullah Meydanı’nda kuşların yemlenmesi konusunda da bir talimat verdim. Oranın tarihi dokusuna uygun yemlikler yaptırıp onları oraya koyalım. Bence yemlerin yere atılması doğru değil. Biz nasıl yere atılan bir şeyi yemiyorsak hayvanlara da yerden yedirmeyelim. Ben talimatı verdim. Kuşlar için de bu projeyi hayata geçireceğiz” dedi.