Hayat felsefemde engelli sağlıklı ayrımı yok

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için düzenlediği çeşitli etkinliklere katıldı.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi’nde 12 engelli vatandaşa akülü araba hediye etti. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kastamonu Milletvekili Metin Çelik’in de katıldığı etkinliklerde akülü araba dağıtım törenin ardından Babaş, dernek binasından Cumhuriyet Meydanı’na kadar planlanan ‘Engelsiz Kastamonu Yürüyüşü’ne katıldı. Engelli bireylerin de toplumsal hayatın en önemli parçalarından bir tanesini olduğunu ifade eden Babaş; “Engellilerimiz ciddi manada ülkemize artı değer katan ve asla toplumun diğer bireylerinden ayrılmaması gereken vatandaşlarımızdır. Engelliler ve sağlıklı insanlar ayrımı benim hayat felsefeme tamamen ters bir düşüncedir. Böyle bir düşünce hayat felsefemde yok. Bu şehrin Belediye Başkanı olarak; tüm kesimlere hitap eden, asla cinsiyet, din, dil, ırk, yaş ve engelli ayrımı yapmadan farklılıklara saygı göstererek herkesin ihtiyacına uygun hizmetler üretmeye çalışıyoruz. Unutmayalım ki; hepimiz, her an için engelli adayıyız” diye konuştu.

‘ENGELLİ BİREYLERİMİZİN TOPLUM İÇİNDE YAŞAMASINI SAĞLAMAMIZ LAZIM’

Hemen hemen herkesin, hayatının her anında potansiyel bir engelli adayı olduğunu vurgulayan Babaş, engellilere farklı bir gözle bakmadıklarını onları da toplumun bireyleri olarak gördüklerini ifade etti. Babaş; “Biz bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmalarda engelli vatandaşlarımızı sosyal hayatın içine katacak şekilde projeler üretmeye çalıştık. Tabi ki engelli bireylerimizin toplum içinde yaşamasını sağlamamız lazım. Onların rahat hareket edecekleri, ihtiyaçlarını ve gündelik işlerini güvenli bir şekilde karşılayacakları fiziki ortamları oluşturmamız çok önemli. Bu konuda Kastamonu Belediyesi olarak bizlere çok büyük görev düşüyor” dedi. Bu fiziki ortamın sağlanmasının çok kolay bir iş olmadığını da sözlerinde belirten Babaş, engellilere uygun ortamın sağlaması için yeni bir kentleşmenin gerektiğini söyledi.

‘GÜNLÜK ENGELLİ YAŞAM EVİ PROJESİNE BAŞLAMAK İSTİYORUZ’

Engelli tabirini kullanmaktan memnuniyet duymadığını anlatan Babaş, Kastamonu’da yaşamlarını devam ettiren engellilere yönelik ‘Engelli Yaşam Evi’nin müjdesini de verdi. Yeni göreve başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu’nun da Kastamonu’da engellilere yönelik çalışmalar yapmak arzusunda olduğunu ve bu konulara çok önem verdiğini aktaran Babaş, Kuzeykent’te Engelli Yaşam Evi yapmak istediklerini söyledi. Engelli Yaşam Evi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Babaş; “Burası ailelerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, engelli yakınlarını bırakabilecekleri bir merkez olacak. Ayrıca bu merkezde eğitim ve spor faaliyetleri gibi birçok faaliyet de yerine getirilecek. İnşallah bu projemize Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile birlikte bu sene başlamak istiyoruz” diyerek sözlerine ekledi.